> agenda

Agenda

 
8 juni 2022, 20:00 uur

Concert Koor Oekraïne

Pelikaankerk, Pelikaanstraat 10

Vanaf 7 mei gaan 100 dagen lang 1.000 bomen door Leeuwarden wandelen. Het motto van Arcadia Bosk is: “Als bomen kunnen wandelen, kunnen mensen ook veranderen”. Met die basis heeft “Geloven in Leeuwarden” een zevental lezingen/dialoogsessies georganiseerd rond bewustzijnsvergroting, waarbij Trees van Montfoort, schrijfster van het boek “Groene theologie”, driemaal haar aandeel heeft vanuit ecologische theologie. De mens is niet bedoeld als centrum/summum van de schepping, maar als onderdeel daarvan, deel van de aarde en haar natuurlijke bronnen.

Woensdag 8 juni van 20.00 – 22.30 uur

Benefietconcert 'WE ARE!'
Oekraïens Liatoshynsky Classical Music Ensemble - koor en symfonieorkest - 80 personen

Het Oekraïense Liatoshynsky Classical Music Ensemble (symfonieorkest en koor) uit Kyiv komt naar Nederland. Het 80-koppige gezelschap, dat behoort tot de beste ensembles van Oekraïne, verzorgt van 2 t/m 9 juni 2022 optredens in Lelystad, Almere, Utrecht, Hoorn, Enkhuizen, Urk én Leeuwarden.

Enerzijds brengt het ensemble werken van Westerse componisten als Vivaldi en Mozart, anderzijds breken zij een lans voor de Oekraïense hedendaagse muziek. Het hoofdzakelijk klassieke programma bevat ook enkele jazz- en volksstukken. Het werk WE ARE!, tevens de titel van deze concerttournee, is gebaseerd op het Oekraïense volkslied.

Entree gratis - collecte bij de uitgang (graag contant)

De opbrengst van het concert is bestemd voor de wederopbouw van Oekraïne.

                  -----------

PR-manager ensemble

“Met het begin van de invasie van de Russische strijdkrachten stopten al onze activiteiten”, zegt Stanislav Nevmerzhytskyi, pr-manager van het ensemble. “Het repetitieproces werd pas weer hervat na de volledige ontmanteling van de regio Kyiv. Hoewel er nog steeds luchtalarm klinkt, hebben onze musici en zangers zich met toewijding en geestdrift voorbereid op deze tournee. Ondanks de militaire agressie, die met name tot doel heeft onze cultuur te vernietigen, zoals blijkt uit de massale aanvallen op musea, scholen en concertzalen, vechten wij voor onze identiteit op alle fronten.

Oekraïense muziek vormt een uniek fenomeen binnen de Europese cultuur. We willen dan ook vooral die muziek laten horen, die bepaalt onze identiteit.” Op het programma staat onder andere een breed scala een spirituele koormuziek, van de achttiende eeuwse Mykola Dyletskyi tot gerenommeerde hedendaagse componisten als Yevhen Petrychenko en Ivan Nebesnyi.

Schakel met Kyiv

De Oekraïense en in Nederland woonachtige David Rabinovich, violist en artistiek leider van het Nederlandse Apollo Ensemble, is de verbindende schakel. Hij heeft als veertienjarige jongen met het orkest een Bach-cantate mee mogen spelen tijdens een optreden in zijn geboorteplaats Mykolajiv. Dat heeft een onuitwisbare indruk op hem gemaakt. Enkele jaren geleden heeft hij het orkest in Kyiv mogen dirigeren. Het Liatoshynsky Classical Music Ensemble komt naar ons land op initiatief van het Apollo Ensemble.

Schakel met Leeuwarden

Stichting Appassionata organiseert, samen met het Apollo Ensemble, het concert in Leeuwarden.


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Leeuwarden
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2022 Doopsgezind.nl