> agenda

Agenda

 
26 september 2020, 10:00 uur

Viering 100 jarig bestaan MCC

Vermaning Haarlem

18 April 2020: ‘MCC-100-years-Future’


Viering 100-jarig bestaan Mennonite Central  Committee (MCC) in Haarlem.

In 2020 viert Mennonite Central Committee (MCC)  haar 100-jarig bestaan. In de beginjaren hield MCC zich voornamelijk bezig met hulp aan doopsgezinden in de Oekraïne. Tegenwoordig is MCC actief in meer dan vijftig landen met (nood-)hulpacties, het bevorderen van duurzame ontwikkeling en het versterken van vredesinitiatieven. 
Dit eeuwfeest wordt ook in Nederland gevierd en wel op: 
ZATERDAG 26 SEPTEMBER 2020 IN DE DOOPSGEZINDE VERMANING TE HAARLEM

100 jaar geleden.
Honderd jaar geleden klonk er een roep om hulp van doopsgezinden in de Oekraïne. De revolutionaire omwenteling bracht vanaf 1918  ook ziekte en hongersnood met zich mee. Doopsgezinden in Europa, Canada en de Verenigde Staten sloegen de handen ineen om te helpen. In Nederland werd daartoe de Commissie voor Buitenlandsche Nooden opgericht. In Amerika en Canada bundelde een ’centraal comité’ de inzamelingsacties. Wereldwijd beloofden doopsgezinden om mensen die honger leden te helpen, om te beginnen in de Oekraïne. Het comité kreeg gaandeweg de naam Mennonite Central Committee, oftewel MCC. In die eerste jaren kregen duizenden mensen via MCC voedsel en verscheepte het tractoren en zaaigoed voor de toekomst. 

Vandaag de dag.
Vandaag de dag lopen veel projecten van andere instanties via MCC, zoals projecten van Doopsgezind Wereldwerk.  Verder zijn in de decennia na de Tweede Wereldoorlog  honderden doopsgezinde jongeren uit Nederland als trainee of project-vrijwilliger met MCC verbonden geweest. Daarom wil MCC-International het eeuwfeest naast andere landen ook in Nederland vieren. En wel op:

Zaterdag 18 april.
Iedereen die op enigerlei wijze is betrokken (of is geweest) bij het werk van MCC, is uitgenodigd om op 18 april a.s. in Haarlem aanwezig te zijn. Te denken valt aan trainees, vrijwilligers, contactpersonen van Zending en Doopsgezind Wereldwerk in doopsgezinde gemeenten, kerkenraden etc. 

Er zullen informatieve lezingen zijn, waarin soms kritisch wordt gekeken naar fondswerving en projectkeuzes. Daarnaast  zullen er diverse workshops zijn, uiteenlopend van kennisoverdracht over projecten tot creatieve activiteiten zoals het maken van een grote muurschildering, het werken aan een comforter (lappendeken) en deelname aan een ad hoc koor.  
Iedereen die zich wil oriënteren op de vraag hoe hedendaags hulpwerk verantwoord gestalte kan krijgen, is zeer welkom. Het MCC-eeuwfeest is zeker geen nostalgisch terugblikken op wat was, maar veel meer een uitdagende dag. Vanuit praktisch geloven en betrokkenheid op de toekomst voor volgende generaties kunnen we elkaar hernieuwde motivatie geven en handreikingen doen voor persoonlijke inzet. 

Hopelijk tot ziens op de 18e april 2020 in ‘De Grote Vermaning’ van Doopsgezind Haarlem. 
Namens de Werkgroep MCC-100-years-Future, 

Sybout van der Meer.
Informatie staat op de website www.dgwereldwerk.nl.

Opgave en informatie.
In verband met de catering is het gewenst dat u zich vooraf en wel uiterlijk 11 april opgeeft bij onderstaand email-adres. U kunt daar ook terecht voor eventuele vragen:
Gerrit Jan Romeijn, secretaris Doopsgezind Wereldwerk:  secretariaat@dgwereldwerk.nl 


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Leeuwarden
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2021 Doopsgezind.nl