> agenda

Agenda

 
13 oktober 2019, 15:00 uur

lezing: Thomas Merton, wat heeft hij ons vandaag te zeggen?

Vermaning Leeuwarden

Thomas Merton (1915-1968) trad na een bewogen jeugd en studietijd in 1941 in bij de trappisten van Gethsemani in Kentucky.
Zijn in 1949 verschenen autobiografie, Louteringsberg, werd een bestseller, waarna nog tientallen boeken volgden.  In veel van die boeken gaat hij op zoek naar verinnerlijking. Daarbij begint hij bij de eigen christelijke traditie, maar laat zich ook inspireren door de wijsheid van andere tradities. Die kent hij niet alleen uit boeken, maar ook door zijn zeer uitgebreide correspondentie met geestelijke leiders van andere religies: oosters orthodoxen, joden, soefi's, hindoes en boeddhisten.
Hierdoor is hij een pionier geworden op het gebied van de interreligieuze dialoog. Zijn kritiek op de consumptiemaatschappij, zijn steun aan de vredesbeweging en zijn verzet tegen de Vietnamoorlog werden hem niet door iedereen in dank afgenomen. De eerlijke en open manier waarop hij zijn zoektocht naar verdieping beschrijft is nog steeds voor velen een wegwijzer. In 2015 zei paus Franciscus in zijn rede voor het Amerikaanse Congres over hem: ‘Merton was boven alles een man van gebed, een denker die vragen stelde bij de zekerheden van zijn tijd en nieuwe horizons opende voor mensen en de kerk. Hij was ook een man van dialoog, iemand die zich inzette voor de vrede tussen volkeren en religies. Hij blijft een bron van spirituele inspiratie en een gids voor velen.’

Historicus Willy Eurlings is voorzitter van de Mertonvrienden, een Vlaams-Nederlands genootschap dat Merton in ons taalgebied onder de aandacht wil brengen. Hij heeft meegewerkt aan de vertaling van Mertons New Seeds of Contemplation: Zaden van contemplatie (2015), vertaalde Jim Forests biografie van Merton: Leven met wijsheid (2018) en stelde onlangs met Dirk Doms een boekje samen met voor elke dag een korte Merton-tekst: We zijn al één (2018).   

Deze lezing wordt georganiseerd door DGL ism OBL

Datum:  Zondag 13 oktober 
Tijd:  15.00-17.00 uur
Plaats:  Vermaning , Wirdumerdyk, Leeuwarden
Kosten: € 5,-

Klik hier voor de A4-flyer van deze lezing

Lezing


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Leeuwarden
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl