Agenda

 
 
zaterdag 7 juli 2018, 13:30 uur

Tentoonstelling Jentsje Popma

Leeuwarden, Vermaning, Wirdumerdijk 18.

Op zaterdag 7 juli is de tentoonstelling "Sprekend Landschap" van Jentsje Popma geopend in de Vermaning.

Jentsje Popma is een landschapsschilder geweest in de ware zin van het woord. Inderdaad 'geweest', want schilderen doet hij niet meer. Zijn schilderijen en zijn atelier met alles wat daar in stond, schonk hij enkele jaren geleden aan 'Nijkleaster' in Jorwerd, een centrum dat staat voor stilte, bezinning én verbinding. Ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten in liturgie en gesprek, stilte en ontmoeting om samen op weg te zijn naar nieuwe wegen voor het evangelie. En dankzij de medewerking van deze stichting kunnen wij nu in de Leeuwarder vermaning deze tentoonstelling van zijn werk houden, die 'duurzaamheid' als thema heeft.

Jentsje Popma (Zwolle – 1921) volgde zijn opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie Beeldende Kunst in Rotterdam. 

Hij stelde zich op het standpunt dat sfeer en kleur onmisbaar zijn als het er om gaat een landschap goed te verbeelden. Die aspecten zijn alleen ter plekke waar te nemen en daarmee schaarde hij zich bij de schilders die zich van oudsher onderscheidden door hun werk 'in het veld' te maken. Hij werd gedreven door een verlangen de sfeer en de kleuren, lijnen, vormen en structuren van het Friese landschap op doek vast te leggen. Dat verlangen werd een roeping en een opdracht aan zichzelf want hij maakte zich in toenemende mate zorgen over de 'vereconomisering' van het landschap. Mooi, zegt men van zijn schilderijen en dat is wel mooi maar niet direct de bedoeling. Ze moeten eerder een waarschuwing zijn. Popma zag de natuur met lede ogen verarmen en het landschap langzaam maar zeker achteruitgaan. Uitgestrekte akkers, grazige weiden en hoogoverkoepelde vergezichten zijn voor hem een erfgoed om zuinig op te zijn. Toch is dat slechts indirect in zijn werk te zien: hij schilderde niet zijn verontrusting, maar het landschap zoals hij dat toen zag. Zijn werk is echter wel te lezen als een oproep om zuinig te zijn met de natuur en de open ruimte. Tegenwoordig wordt het weidse Friese landschap meer en meer gezien als ruimte die nog ingevuld moet worden en daardoor verloedert het landschap. Zorgen, terechte zorgen! En dat schijnt nu ook bij overheden wel door te dringen. Dat wil niet zeggen dat er ook al naar gehandeld wordt. Rudi Hodel omschreef zijn werk eens als een 'Ode aan Gods Schepping'. En daar wil ook de Doopsgezinde Gemeente in Leeuwarden graag aan meewerken.


Terug
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Leeuwarden
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl