Agenda

 
 
zaterdag 24 februari 2018

Tentoonstelling Geloofsvervolging toen en nu

Vermaning Leeuwarden, Wirdumerdijk 18

Voor doopsgezinden is de Martelaarsspiegel van Tieleman van Bragt een bekend boek, al hebben vele het nog nooit gezien, laat staan ingekeken. Buiten de doopsgezinden hebben weinig mensen van het boek gehoord. Maar ook uit andere geloofsstromingen zijn er martelaarsspiegels bekend. Vanaf 24 februari a.s. worden in de vermaning (doopsgezinde kerk) aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden originele exemplaren uit de 16e en 17e eeuw tentoongesteld, waarin in woord en beeld te zien en te lezen is hoe (onder meer) doopsgezinden werden vervolgd, gemarteld en terechtgesteld door middel van verbranding, onthoofding, ophanging en verdrinking.

De overheid, de katholieke kerk en later ook de hervormde kerk vervolgden de doopsgezinden omdat dezen geen kinderdoop meer wilden, maar de volwassenendoop ná een persoonlijke belijdenis, en omdat zij geweldloosheid en vrijheid van geloof predikten.

De martelaarsspiegels houden ons een spiegel voor. Vervolgingen om geloof zijn er altijd geweest, zolang er geloofsgeschiedenis wordt geschreven – dus ook nu nog! Daarom worden naast de oude boeken ook de verhalen van en over mensen van nu getoond, die eenzelfde hoge prijs betaalden voor hun geloof.

Wat:  Tentoonstelling Geloofsvervolging toen en nu
Waar:  Doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk 18, Leeuwarden
Wanneer: van 24 februari t/m 23 juni 2018, iedere zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur
Voor wie:  iedereen is welkom
Entree:  Vrij; bijdrage wordt op prijs gesteld 


Terug
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Leeuwarden
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl